PVC fittings en afsluiters - ICH BV

PVC fittingen en afsluiters

Afgelopen maand hebben we weer hard gewerkt om onze webshop up-to-date te houden en uit te breiden. Zo hebben we ruim 1.000 PVC-fittingen en afsluiters toegevoegd van TP. Dit merk valt onder het welbekende Georg Fischer, dat o.a. sinds kort eigenaar is van Uponor. Deze serie van PVC-fittingen en afsluiters is ontwikkeld met het oog op toepassingen omtrent zwembaden en is daarnaast inzetbaar in diverse situaties waarbij water het medium is. In dit artikel behandelen we op hoofdlijn de verschillende artikelen. 

Georg Fischer Piping Systems logo

Georg Fischer en TP

Het bedrijf GF werd in 1802 in Zwitserland opgericht door Johann Conrad Fischer en heeft inmiddels meer dan 130 vestigingen in 34 landen. Het hoofdkantoor van GF Nederland staat in Epe, waar een aantal van onze collega’s in het begin van 2024 welkom waren voor hun product training. 

Het door ons verkochte leidingsysteem is het merk TP, voorheen bekend als Tecno Plastic. Dit bedrijf, opgericht in 1982 in Italië, is sinds 1999 onderdeel van Georg Fischer. Het leidingsysteem van TP is ontworpen voor bedrijfstemperaturen van 0 °C tot +60 °C en is uiteraard gemaakt van PVC-U. Dit betekent dat deze ongeplastificeerd is. In de documentatie valt o.a. te lezen dat de toegepaste grondstoffen geschikt zijn voor gebruik in omgevingen met voedsel en drinkwater. Voor meer technische specificaties verwijzen we naar de documentatie onderaan deze pagina en bij de producten op onze webshop. 

Wat is het verschil tussen een PVC mof en sok?

De termen PVC sok en PVC mof worden vaak door elkaar gebruikt. Een sok verwijst naar een verbindingsstuk met binnendraad. Een mof heeft ook altijd de verbinding aan de binnenkant zitten, maar dit kan ook een lijmverbinding zijn. Soms wordt er ook gesproken van een draadmof. Dit is dus een mof met schroefdraad aan de binnenkant. Precies hetzelfde dus als een sok.  

Hoewel de termen door elkaar gebruikt worden, kun je bij de PVC moffen en sokken de beschreven aansluiting herkennen om wat voor een verbinding het gaat. Bij metrische maten gaat het om een lijmverbinding en bij inches om schroefdraad, zoals R1/2’ of G1’. 

Wat is het verschil tussen een lijmfitting en schroefdraadfitting?

PVC-lijmfittingen en PVC-schroefdraadfittingen zijn twee verschillende soorten verbindingen die worden gebruikt voor het bevestigen van PVC-buizen. Bij schroefdraadfittingen zit er schroefdraad aan de fittingen en hierbij is het belangrijk dat er genoeg PTFE-tape gebruikt wordt. Dit wordt aangebracht op de mannelijke draad, met de richting van de draad mee en over de gehele lengte van de draad.

Bij een lijmverbinding wordt er lijm op zowel buis als koppeling aangebracht, in ruime hoeveelheid en wordt overtollig lijm na plaatsing weggehaald. Houd hierbij rekening met een minimale droogtijd van (gemiddeld) 24 uur. Raadpleeg altijd de documentatie van de fabrikant voordat u uw leidingen plaatst en verlijmt. 

Tot slot

Zoekt u een betrouwbare en pneumatiek en procestechniekpartner? Dan bent u bij ICH | Pneumatiek.nl aan het juiste adres. Ontdek het uitgebreide assortiment Georg Fischer TP PVC-fittingen in onze webshop. 

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Don’t think, just ask! Bel ons of stuur een mail naar: verkoop@ichbv.nl 

pdf documentatie
Documentatie
TP fittingen