Project studenten Windesheim – ICH BV

Studenten Windesheim

Voor een opdracht in het kader van hun minor zijn Arno Rots en Sander Dijkstra, twee studenten werktuigbouwkunde aan Hogeschool Windesheim Zwolle, een half jaar bij De-Engineer BV werkzaam geweest. Zij vertellen over het project waar zij de afgelopen periode aan hebben gewerkt. 

Project

‘Op school kregen wij een geheimzinnige onderzoeksopdracht, waar je niet zoveel aan had’, lacht Arno. Een exacte onderzoeksvraag werd destijds niet gedeeld in verband met geheimhoudingsplicht. Dit geldt nog steeds en daarom mogen de heren niet de ins en outs delen.

Het gaat in ieder geval over luchtstromingen en het beperken van uitstroom van lucht. Een onderwerp dat goed aansluit op de modules die Arno en Sander op school kregen. Beide studenten volgden de minor Thermodynamica en een belangrijk onderdeel was het onderwerp luchtstroming. ‘Zodoende sloot deze opdracht goed aan’, aldus Sander.

Studenten windesheim
Arno (links) en Sander (rechts) - studenten HBO werktuigbouwkunde

Plan van aanpak

Een goed onderzoek begint altijd met een plan van aanpak. Hoog op het prioriteitenlijstje stond het verrichten van metingen. Nadat de aanvankelijk situatie geschetst was, konden de studenten beginnen met de zoektocht naar een oplossing. Arno: ‘Na de metingen hebben wij marktonderzoek uitgevoerd. We keken naar producten met een vergelijkbare werking en vonden zodoende een paar waardevolle ideeën’.  

Deze bevindingen hebben de studenten in een digitale simulatie weggezet om de verschillende effecten inzichtelijk te krijgen. Hier bleken echter nog wat haken en ogen aan te zitten. De software van school werkte niet naar behoren en dat zorgde voor een aantal problemen, met vertraging als resultaat. Dit tot grote teleurstelling van Arno en Sander. Zij hadden graag nog meer simulaties gedaan, want deze vormen de basis voor praktijktesten. 

Terugblik

Beide studenten kijken tevreden terug, op zowel hun stageperiode als het eindresultaat. Arno:” ik denk dat ik namens ons tweeën spreek als ik zeg dat het een leuk en uitdagend project was waarin wij ook echt zijn vrijgelaten. Het was erg leerzaam en interessant.’ Sander vult Arno aan: ‘Het is wel jammer dat wij niet alles konden doen wat we wilden doen, zoals extra simulaties en meer praktijktesten. Toch hebben wij wel een resultaat neergezet waar nog een erg mooi vervolg aan gegeven kan worden’.

De-Engineer BV begeleidt jaarlijks HBO studenten. Ben jij een student en wil je graag stage lopen bij een jong engineeringsbedrijf?
Neem contact op via info@de-engineer.nl voor de mogelijkheden.