ISO 15552 Metal Work - ICH BV

ISO 15552 cilinders Metal Work

Onlangs heeft Metal Work een nieuwe versie van de ISO 15552 cilinderserie uitgebracht. Deze zijn geschikt om te voorzien van een beschermende balg set. Dit vereist wel het gebruik van een aangepaste zuigerstang. Met andere woorden: de kans is groot dat uw huidige cilinder niet gebruiksklaar is om te gebruiken in combinatie met de balg set. 

Wat doet de balg set?

De balgset wordt gemonteerd aan de behuizing en stang en zorgt ervoor dat stofdeeltjes en/of (agressieve) media de cilinder niet kunnen binnendringen. Afhankelijk van de omgeving kan dit de levensduur van een cilinder aanzienlijk verlengen. Nieuwe cilinders hoeven tegenwoordig niet meer gesmeerd te worden door een lubricator, omdat ze ‘zelfsmerend’ zijn. Echter, bepaalde media van buitenaf kunnen reageren met het vet, waardoor deze oplost. Aangezien er niet extern gesmeerd wordt, zal er slijtage ontstaan of kan de cilinder drooglopen. 

Hoe komt vuil binnen?

Vaak komt stof en andere media de cilinder binnen doordat er een pakking is aangetast. Dit kan door water (hydrolyse) of olie, koel/smeermiddelen of andere substanties. Daarom is het belangrijk dat u in ieder geval een cilinder hebt met de juiste pakking, want dit voorkomt al veel problemen. Zie het gebruik van een balg dan ook als een ‘extra’ bescherming. 

Bij extreme omgevingen is het gebruik van een balg wel noodzakelijk. Balgen worden vrijwel altijd van NBR gemaakt, omdat deze rubbersoort goed bestand is tegen een olie, vet en een aantal chemische stoffen. Daarnaast is NBR redelijk bestand zijn tegen hydrolyse. NBR kent ook een aantal nadelen zoals de beperkte minimale en maximale gebruikstemperatuur. Bij twijfel kunt u contact opnemen met onze verkoopspecialisten. 

Pneumatiek.nl

De ISO-cilinders van Metal Work zijn verkrijgbaar bij ICH | Pneumatiek.nl, evenals de balg set. Neem hiervoor contact op met ons via verkoop@ichbv.nl
Bekijk ook eens ons assortiment cilinders voorzien van een balg, zoals de balgcilinders van Festo en cilinders van SMC met luchtbuffer, magnetische zuiger en beschermbalg.