Ma-Ter pneumatiek drukschakelaars - ICH BV

Ma-ter drukschakelaars

Bij het woord drukschakelaars denken we direct aan Ma-Ter! Dit Italiaanse bedrijf bestaat al ruim 50 jaar en is specialist in de ontwikkeling en productie van drukschakelaars. In dit artikel gaan we kijken naar de werking van de drukschakelaar, welke specificaties hierbij belangrijk zijn en naar de meest verkochte artikelen van Ma-Ter.

Wat is een drukschakelaar?

Een drukschakelaar zet druk om in stroom. Zo opent of sluit een elektrische stroomkring, afhankelijk van de druk in een systeem. Het werkt op basis van een drukverandering en wordt vaak gebruikt in verschillende toepassingen om de druk te bewaken en te regelen, zoals in HVAC-systemen, pompen, compressoren, en pneumatische of hydraulische systemen.

Ma-ter direct uit voorraad leverbaar

Hoe werkt een drukschakelaar?

Ma-ter drukschakelaars zijn een essentieel onderdeel van veel industriële systemen. Maar hoe werkt het eigenlijk? Het begint allemaal met de druksensor, die de druk in het systeem meet. Deze sensor is verbonden met de drukschakelaar, die fungeert als het brein van het systeem.

Wanneer de gemeten druk de ingestelde drempelwaarde bereikt of overschrijdt, schakelt de drukschakelaar. Dit kan resulteren in het openen of sluiten van een elektrische stroomkring, afhankelijk van het type drukschakelaar (Normally Open of Normally Closed). Deze ingestelde drempelwaarde noemen we een setpoint.

Setpoints

Setpoints zijn de gewenste drukwaarden die een drukschakelaar probeert te handhaven. Deze worden vaak vooraf ingesteld op basis van de vereisten van het systeem. Wanneer de druk in het systeem de ingestelde setpoint bereikt of overschrijdt, zal de drukschakelaar de elektrische stroomkring openen of sluiten, afhankelijk van het ontwerp van de schakelaar. Er zijn twee schakelpunt, namelijk het inschakel en uitschakelpunt. Deze zijn niet aan elkaar gelijk, omdat de drukschakelaar anders continu blijft schakelen. Hysterese is het verschil tussen deze twee schakelpunten. 

Vergelijk het eens met de thermostaat in de woonkamer. Deze stelt u in op bijv. 18,5 graden. De CV ketel gaat nu het huis verwarmen tot 18,5 graden. Echter, vaak wordt het nét iets warmer in huis, laten we even uitgaan voor 19 graden. Bij deze temperatuur schakelt de thermostaat uit. Dit is de eerste set-point. Na het uitschakelen van de CV wordt het langzaamaan kouder in huis. De CV gaat pas echter weer aan wanneer de temperatuur onder de 18 graden komt, dit is de tweede set-point. 

Er worden twee setpoints gebruikt om te voorkomen dat de CV-ketel de hele tijd in-en uitschakelt ( dit zou immers het geval zijn wanneer er slechts 1 set point gebruikt wordt). 

Hysterese

In het geval van drukschakelaars betekent hysterese dat er een bepaalde marge is tussen het inschakelpunt en het uitschakelpunt van de schakelaar. Dit zorgt ervoor dat de schakelaar niet te vaak schakelt bij kleine drukvariaties, wat stabiliteit bevordert en slijtage van het systeem vermindert. In ons voorbeeld van de thermostaat is de hysterese het verschil tussen 19 en 18 graden, dus 1 graad Celsius. 

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een drukschakelaar?

Er zijn verschillende dingen waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van een drukschakelaar:

Druk bereik. Zorg ervoor dat de drukschakelaar geschikt is voor het volledige drukbereik van het systeem waarin het wordt gebruikt. Controleer of de drukschakelaar de drukvariaties binnen dit bereik nauwkeurig kan meten en regelen.

Type schakeling. Kies het juiste type schakeling voor uw toepassing. Drukschakelaars zijn verkrijgbaar in verschillende schakelconfiguraties, zoals normaal open (NO) en normaal gesloten (NC). Zorg ervoor dat het type schakeling overeenkomt met de gewenste werking van uw systeem.

Nauwkeurigheid. Controleer de nauwkeurigheid van de drukschakelaar om ervoor te zorgen dat deze voldoet aan de vereisten van uw toepassing. Afhankelijk van uw toepassing kan een hogere nauwkeurigheid nodig zijn om kleine drukverschillen nauwkeurig te meten.

Instelbaarheid. Overweeg of u een drukschakelaar met instelbare setpoints en hysterese nodig heeft. Sommige toepassingen vereisen aanpassingen aan de drukinstellingen, terwijl andere vooraf ingestelde waarden vereisen. Kies een drukschakelaar die voldoet aan uw behoeften op het gebied van instelbaarheid.

Omgevingscondities. Houd rekening met de omgevingscondities waarin de drukschakelaar zal worden gebruikt, zoals temperatuur, vochtigheid en chemische blootstelling. Zorg ervoor dat het geschikt is voor de specifieke omstandigheden van uw toepassing om optimale prestaties te garanderen.

Betrouwbaarheid en duurzaamheid. Controleer de betrouwbaarheid en duurzaamheid van de drukschakelaar, vooral als deze wordt gebruikt in veeleisende industriële omgevingen. Kies een drukschakelaar van een gerenommeerde fabrikant met een goede reputatie, als Ma-ter.

ICH BV|Pneumatiek.nl staat bekend als dé specialist op het gebied van drukschakelaars, met 25 jaar ervaring in de branche. Met een focus op kwaliteit garanderen we dat onze Ma-Ter drukschakelaars direct uit voorraad leverbaar zijn.

Kies voor ICH BV | Pneumatiek.nl voor al uw drukschakelaarbehoeften en ervaar de hoogwaardige producten en service waar we bekend om staan.

XP600

Drukschakelaar
Messing 1/8″ NC/NO 2~6 bar 10A250V IP00

GP600

Drukschakelaar
G1/4″ NC/NO 0.2~ 3 bar 10A 230V IP00

GP110.5

Drukschakelaar
G1/8″ NC/NO range: 1~ 5 bar Setpoint: 2 bar

XP110

Drukschakelaar
G1/8″ NC/NO 4~9 bar 16A250V IP00