Nieuwe serie drukregelaars Insert Deal - ICH BV

Nieuwe serie drukregelaars Insert Deal

In de komende tijd worden de drukregelaars R130, R3130 en R2130 van ID Insert Deal uitgefaseerd en vervangen door een verbeterde versie. ID Insert Deal garandeert dat reserveonderdelen en reparatiekits beschikbaar blijven, in ieder geval voor de komende 10 jaar. De nieuwe serie drukregelaars van ID Insert Deal zijn te vinden op pneumatiek.nl onder de namen 220R2, 120R2 en 320R2.

De nieuwe twee inch (2″) drukregelaars komen in de uitvoeringen aluminium (220R2), messing (120R2) en 316L RVS (320R2). Bij de RVS variant zijn er twee soorten O-ringen mogelijk: FPM of EPDM. Dit heeft invloed op de minimale en maximale werktemperatuur. Ook de andere twee versies zijn versterkt en kunnen een hogere werktemperatuur aan. Zie ook de technische documentatie hiernaast voor meer informatie.

PDF afbeelding
Technische documentatie
220R2 , 120R2 en 320R2

Waarom ID Insert Deal?

Dit is een begrijpelijke vraag, want er zijn ook veel andere producenten van drukregelaars. Om duidelijk te maken waarom ID Insert Deal een goede keuze is, moeten we kijken naar de criteria die we gebruiken om een geschikte drukregelaar te kiezen. De belangrijkste criteria zijn o.a.: 
– De inlaat druk
– De gewenste uitlaatdruk en de acceptabele variatie hierin
– Het medium
– Temperatuur medium

ID Insert Deal maakt unieke drukregelaars die in heel specifieke of extreme omstandigheden kunnen functioneren. Zo zijn er drukregelaars verkrijgbaar die geschikt zijn voor o.a. waterstof en stikstof als medium. Of is de inlaatdruk te hoog voor andere drukregelaars? Dan is er altijd wel een product van ID Insert Deal die de druk wél aan kan. 

Wat is een drukregelaar?

ID nieuwe drukregelaar
afbeelding 1: vergelijking van R3130 en 320R2

Een drukregelaar doet precies wat je mag verwachten: het regelt de druk. Een drukregelaar wordt gebruikt om de inlaatdruk te verminderen tot een gangbaardere uitlaatdruk. Ze worden gebruikt bij gassen en vloeistoffen. Stel je eens voor dat je de druk van een duikfles (voor ’t gemak zo’n 200 bar) direct zou moeten inademen. 

Naast de reducerende (verminderende) functie zorgt een drukregelaar ook voor een constantere uitlaatdruk. Dat betekent dat de variatie in uitlaatdruk minder is. De uitlaatdruk zal altijd iets schommelen, dit heeft te maken met de werking van een drukregelaar. Dit is één van de criteria waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste model.

Hoe werkt een drukregelaar?

De belangrijkste onderdelen van een drukregelaar zijn:
– (1) Instelknop
– (2) Spindel
– (3) Veer
– (4) Membraan
– (5) Medium (Gas / vloeistof)
– (6) klep
– (7) Stift
– (8) Uitgaande zijde
– (9) Correctie-uitlaat 

Door de instelknop draait de spindel en deze oefent druk uit op de veer. Deze oefent op zijn beurt druk uit op het membraan. Aan de andere kant drukt het medium tegen het membraan. De veer en de druk van het medium houden elkaar op deze manier als het ware in balans. Wanneer bijvoorbeeld de druk wegvalt aan de uitgaande kant, dan neemt de druk op het membraan van de onderkant af, waardoor de veer verder naar beneden drukt en de klep verder open gaat. 

Schommelingen in uitgaande druk zal dus altijd blijven bestaan, maar de hoeveelheid variatie is afhankelijk van het type drukregelaar. Als algemene vuistregel: des te groter het membraan, des te kleiner de schommeling.

Drukregelaar met correctie-uitlaat

In de afbeelding is ook een correctie-uitlaat zichtbaar (9). Dit zijn de extra ‘poorten’, aangeduid met twee pijlen. Deze uitlaat zorgt ervoor dat de druk weg kan wanneer deze té ver oploopt aan de uitgaande zijde. Het medium duwt het membraan dan  omhoog, waardoor ruimte ontstaat voor het medium (langs 7) om te ontsnappen. Vanzelfsprekend kan dit niet met ieder medium gedaan worden, want dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Deze opening heeft een drukregelaar zonder correctie-uitlaat doorgaans niet, want het medium zou toch nergens heen kunnen.

ID Insert Deal en ICH BV

ICH B.V. is importeur van ID Insert Deal. Benieuwd naar ons assortiment? Bekijk dan alle ID Insert Deal producten in onze webshop. Komt u er niet uit? Maak dan gebruik van ons aanvraagformulier of mail naar verkoop@ichbv.nl.

Doorsnede drukregelaar
Afbeelding 3: Doorsnede drukregelaar met correctie-uitlaat