NAMUR ventiel - ICH BV

NAMUR ventielen

De meeste mensen die een beetje van pneumatiek begrijpen, weten wat een pneumatiek ventiel is. Deze essentiële onderdelen gebruikt men om bijv. een cilinder aan te sturen. Iets minder bekend zijn NAMUR-ventielen. In dit nieuwsartikel leggen we uit wat een NAMUR-ventiel doet en waar deze voor gebruikt wordt.

Een NAMUR-ventiel is een pneumatisch ventiel met een speciale aansluiting en wordt voornamelijk gebruikt in de procesautomatisering. Ze werken op dezelfde manier als andere ventielen en hebben hetzelfde symbool. Het verschil zit ‘m in de aansluiting en daardoor ook in het type actuator waar het ventiel voor wordt gebruikt. NAMUR ventielen plaatst men direct op pneumatische actuatoren: deze openen of sluiten vlinderkleppen en kogelkranen. Door het ventiel direct op de actuator te plaatsen heeft u geen slangen meer nodig tussen ventiel en actuator. 

NAMUR en pneumatische actuator

De pneumatische actuator wordt gebruikt in fluid control, procestechniek en de zwaardere industrieën en daarom zien we NAMUR ventielen dus vaker in deze sectoren. De actuator werkt net als een draaicilinder volgens het Scotch Yoke principe en is verkrijgbaar in enkel- en dubbelwerkend. Voor een dubbelwerkende pneumatische actuator gebruikt men een 5/2 ventiel en voor een enkelwerkende variant een 3/2 ventiel.  

Gelukkig zijn de meeste NAMUR ventielen gemakkelijk om te bouwen van 5/2 naar 3/2 of andersom. Raadpleeg eerst altijd de documentatie, ook die van uw pneumatische actuator. 

De organisatie achter NAMUR

De organisatie NAMUR (Normenarbeitsgemeinschaft für Mess- und Regeltechnik) is een belangenvereniging van gebruikers van automatiseringstechniek in de chemische en farmaceutische industrie, gevestigd in Duitsland. NAMUR is opgericht in 1949 en heeft als doel de uitwisseling van kennis en ervaring op het gebied van meet- en regeltechniek te bevorderen.

Een ander, wellicht nog belangrijker aspect, is dat NAMUR bijdraagt aan de ontwikkeling van richtlijnen. Deze richtlijnen dienen als referentie voor bedrijven bij het ontwerpen en produceren van automatiseringssystemen. Zo zijn de NAMUR ventielen zijn conform de normen VDI/VDE 3845. De normen en richtlijnen ontwikkeld door NAMUR worden breed erkend en toegepast in de chemische en farmaceutische industrie. 

NAMUR en ICH BV

ICH BV heeft een breed assortiment van NAMUR ventielen, pneumatische actuatoren, vlinderkleppen en kogelkranen van verschillende grote merken, zoals: AZ Pneumatica, Omal, Asco, Bürkert en nog veel meer. Klik op onderstaande knop om naar onze webshop te gaan.

afb. 1: NAMUR pneumatisch ventiel, elektrisch bediend veerretour
Afb. 2: Kogelkraan en actuator

Jeffrey Tjalsma
Junior Sales Support 

Zoekt u goed advies? Don’t think, just ask!
 Neem contact op met mij of één van mijn collega’s.

Mail: verkoop@ichbv.nl

tel.: +31 (0)528 34 2892